Goede voornemens? Laat uw vermogen groeien in 2020!

Meer sporten? Gezonder eten? Aan goede voornemens geen gebrek. Maar heeft u ook al aan uw financiële conditie gedacht? Het begin van het jaar is een mooi moment om uw financiën onder de loep te nemen. Hoe u dat doet? We hebben een aantal tips.

Laat uw vermogen groeien - van vaalen advies

  1. Krijg inzicht

Een belangrijke eerste stap is inzicht krijgen in uw financiën. Inventariseer uw vaste lasten. Denk hierbij aan: woonlasten, verzekeringen, uw auto, kleding, boodschappen, sportschool etc. U ziet dan makkelijk hoeveel u per maand nodig heeft en hoeveel geld u overhoudt.

  1. Stel een budget op

Bij stap 1 heeft u inzicht verkregen met betrekking tot uw uitgaven. Bepaal waar u minder aan uit wilt geven en stel vervolgens een budget op. Het is natuurlijk wel belangrijk dat u zich hier vervolgens aan houdt.

  1. Los schulden af

De rente die u betaalt op schulden is hoger dan de rente die u over uw spaargeld ontvangt. Heeft u genoeg spaargeld?  Los dan uw schulden zo snel mogelijk af. Vooral creditcardschulden en rood staan op een betaalrekening hakken er behoorlijk in.

  1. Hoe zit het met uw hypotheek?

Vaak betalen huizenbezitters ongemerkt veel voor hun hypotheek. Vooral omdat de (hypotheek)rente de afgelopen jaren flink is gedaald. Daarom kan het interessant zijn om te kijken of het oversluiten van de bestaande hypotheek zorgt voor lagere woonlasten. Ook kan een rentemiddeling worden besproken met uw hypotheekverstrekker.

Heeft u tussentijds een flink bedrag afgelost? Of is uw huis de afgelopen jaren in waarde gestegen? Dan kan uw risico-opslag wellicht worden verlaagd, zodat u voortaan een lagere hypotheekrente betaalt.

Als laatste kunt u ook nog naar uw overlijdensrisicoverzekering kijken. De premies hiervan zijn de laatste jaren gedaald, dus wellicht kunt u hier iets op besparen.

  1. Begin met beleggen

Spaargeld is een kostenpost. Nee, er zijn nog geen negatieve rentes, maar de rente op uw spaargeld is wel historisch laag. Als vervolgens naar inflatie en vermogensbelasting wordt gekeken, dan kost het u geld wanneer u uw spaargeld op een spaarrekening laat staan.

Beleggen is vaak een goed alternatief voor sparen. Het verwachte rendement van beleggen is hoger dan dat van sparen. Hoewel beleggingen op korte termijn flink kunnen dalen, was het rendement over langere periodes vrijwel altijd beter dan dat van sparen. Hoe langer u de tijd heeft, hoe kleiner de kans op negatief rendement wordt.

Er zijn ook mogelijkheden om het risico van een beleggingsportefeuille te matigen. Dit kan door een passende mix aan te houden tussen aandelenfondsen en obligatiefondsen.  Dit alles kunt u tegen vrij lage kosten doen, als u gebruik maakt van indexbeleggen.

Voor noodsituaties en voor doelen op korte termijn is het altijd nodig om spaargeld achter de hand te houden. Voor geld dat pas op de langere termijn nodig is (5 jaar of langer), kunt u overwegen dit te gaan beleggen.

  1. Hoe zit het met uw abonnementen, verzekeringen & energiecontract?

Neem al uw vaste lasten eens onder de loep. Dus ook uw abonnementen, verzekeringen en energiecontract. Kijkt u bijna geen Netflix meer? Of heeft u abonnementen lopen die u niet of nauwelijks gebruikt? Denk hierbij ook aan betaalde apps op uw telefoon. Overweeg dan nog eens of u deze echt wel nodig heeft, en zet overbodige abonnementen stop.

Bekijk daarnaast ook uw verzekeringen. In Nederland spelen we het vaak op safe en sluiten we  veel verzekeringen af. Daarom is het belangrijk om te controleren of u niet dubbel bent verzekerd of dat u bent verzekerd voor kleine risico’s die u ook prima zelf kunt dragen.

Als laatste kan ook uw energiecontract onnodig veel kosten. Vaak sluiten mensen voor het eerste jaar een contract tegen een actietarief af. Vervolgens wordt dat contract stilzwijgend (vaak tegen een hoger tarief) verlengd.

  1. Bouw een buffer op

Natuurlijk is het belangrijk om een buffer te hebben voor onverwachte tegenvallers. Daarnaast is het ook belangrijk om geld opzij te zetten voor grotere kostenposten. Denk aan de aankoop van een huis, de studie voor de kinderen en uw pensioen.

Druk genoeg? Laat ons u helpen

Heeft u het al druk genoeg met uw andere voornemens? Laat het ons even weten! We helpen u graag met het verbeteren van uw financiële gezondheid.

 

Telefoon icoon0493 - 440 442
Kalender icoonAfspraak maken