Plan je pensioen­ingangs­datum

De AOW- en pensioengerechtigde leeftijd zullen naar verwachting gaan stijgen. Directeur grootaandeelhouders en werknemers hebben verschillende pensioenkapitalen opgebouwd die op verschillende tijdstippen uitgekeerd worden : het kan gaan om pensioenkapitalen, gegarandeerd pensioen of een premieovereenkomst (het pensioen is afhankelijk van het rendement op de betaalde premies).

Kortom, vel verschillende pensioenregelingen. Belangrijk is tijdig in te zien of de opgebouwde pensioenen voldoende zijn om te kunnen stoppen met werken. Vaak komt het voor dat men dit te laat gaat onderzoeken en er weinig tijd of ruimte is om de pensioensituatie te verbeteren of dat je zelfs moet doorwerken. Dit om een terugval van het inkomen te voorkomen. Niet iedere werkgever zit te wachten dat een werknemer wenst door te werken.

Pensioen eerder of later in laten gaan

Heb je verschillende pensioenkapitalen opgebouwd kun je met de verschillende flexibiliseringsmogelijkheden die een pensioenregeling biedt, in overleg met de pensioenuitvoerders, kiezen het pensioen eerder of later te laten ingaan. Ook kun je in het begin voor een hoger pensioen kiezen en later voor een lager pensioen, bandbreedte 100:75.

Wet verbeterde premieregeling

De wet verbeterde pensioenregeling regelt dat je er voor kunt kiezen om het pensioenkapitaal niet in de vorm van een vast garantiepensioen maar in een variabel pensioen met beleggingsrisico’s kunt uitkeren : dit noemen we doorbeleggen!

Telefoon icoon0493 - 440 442
Kalender icoonAfspraak maken