Zet af en toe alles weer eens op een rij
De eerste maand zit er alweer op. Hopelijk heb je nog niet alle goede voornemens alweer opgegeven. Misschien ook een goed moment om die vervelende klus, die je altijd uitstelt, toch op te pakken: jouw financiële zaken weer eens doornemen. Om je te stimuleren dit doen, geven wij jou hieronder een paar aandachtspunten, waarmee je misschien nu of in de toekomst financieel wijzer wordt.
Tip 1: Kies voor één adviseur
Waarschijnlijk heb jij meerdere verzekeringen afgesloten. Bijvoorbeeld voor jouw inboedel, aansprakelijkheid of auto. Het is belangrijk om goed te onderzoeken welke zaken bij de ene verzekering als vergoeding worden uitgesloten en bij een ander type verzekering kunnen worden meeverzekerd. Dat lukt alleen goed als je alle verzekeringen bij één adviseur onderbrengt. Dus niet de ene verzekering bij de bank, de andere bij de autodealer en weer een andere bij een advieskantoor. Door al jouw verzekeringen bij één kantoor onder te brengen, krijg je een beter overzicht en waarschijnlijk ook betere adviezen.
Tip 2: Volg ontwikkeling van jouw hypotheek
Heb jij een eigen woning met een hypotheek? Controleer dan of je inmiddels in aanmerking komt voor een lagere opslag op de hypotheekrente die je betaalt. Bijvoorbeeld als de waarde van jouw woning is gestegen of als de hypotheek, door aflossingen het bedrag van de resterende hypotheekschuld, onder een bepaalde grens is gekomen.
Tip 3: Denk na over de huidige, lage rente
Heb je een hypotheek? Kijk dan hoelang het nog duurt voor je een nieuw renteaanbod krijgt. Is dit binnen enkele jaren het geval? Overweeg dan dit moment ‘naar voren te halen’. De rente is nu erg laag. Maar deskundigen verwachten een stijgende inflatie en daardoor ook een hogere rente. Het is natuurlijk zonde van het geld als jij een nieuwe, rentevaste periode moet kiezen en de rente is op dat moment net (veel) hoger dan nu. Je kunt nu zekerheid ’kopen’ door een nieuwe, rentevast periode te kiezen, waardoor je bijvoorbeeld de zekerheid krijgt dat jouw hypotheek voor de komende 20 of 30 jaar tegen de huidige lage rente blijft lopen.
Tip 4: Hoe groot moet jouw financiële buffer zijn
Het is verstandig te proberen een bepaald bedrag te sparen dat je direct kunt opnemen als je dit nodig hebt voor onverwachte uitgaven. Wij noemen dat een ‘financiële buffer’. Maar heb je een veel groter bedrag aan spaargeld dan je voor onverwachte uitgaven nodig hebt? Dan is het de vraag of het verstandig is om door te blijven sparen. Over spaargeld krijg je nauwelijks rente. Over grotere spaarbedragen moet je zelfs rente betalen! Daarnaast wordt door de stijgende inflatie jouw spaargeld in koopkracht elk jaar minder waard. Het kan daarom in jouw situatie zinvol zijn om een deel van het extra spaargeld in een aandelenfonds te beleggen. Over een langere periode gemeten levert een solide aandelenfonds, waar de beleggingen goed worden gespreid, een hoger rendement op dan spaargeld.
Tip 5: Stel toch eens die ene vervelende vraag
Wij hopen dat je gezond bent en een lang leven voor de boeg hebt. Maar toch… Stel daarom eens de vraag: wat is de financiële situatie van jouw nabestaanden als jij gisteren onverwacht was overleden. Of als jouw partner gisteren was overleden? Kan jij (of je partner) dan in je huidige woning blijven wonen? Kunnen de kinderen hun studie afronden? En als je ondernemer bent, hoe gaat het dan verder met jouw bedrijf? Vragen waarop je eigenlijk toch echt een antwoord moet kunnen geven. Ook al hoop je nog een lang en gelukkig leven te hebben. Zie je dat door een onverhoopt, voortijdig overlijden er financiële problemen ontstaan? Dan kun je die tegen voor een relatief laag bedrag voorkomen met een overlijdensrisicoverzekering.
Tip 6: Hoe zit het met jouw pensioen?
Blijft de AOW wel of niet gekoppeld aan het minimumloon? Zo ja, hoe lang nog? Heb je naast de AOW ook een pensioen dat je hebt opgebouwd bij je werkgever? Hoe zit het met dit pensioen? Stijgt de uitkering een beetje in gelijke mate met de inflatie? Of is het hier net als bij spaargeld, dat het rendement lager is dan de inflatie, zodat je voor dat pensioen steeds minder kunt kopen.
Wij helpen je graag!
De onderwerpen die wij hier hebben samengevat, komen wij bijna bij elke relatie van ons kantoor tegen als wij met hen in gesprek gaan. Wij vinden het elke keer weer heel fijn om te zien dat onze relaties na zo’n gesprek weer een totaaloverzicht hebben en tijdig die maatregelen nemen die voor hen verstandig zijn.
Heb je ook het gevoel het overzicht over jouw financieel pakket van verzekeringen, hypotheek, vermogen en pensioen te missen? Mogen wij je dan eens uitnodigen voor een kop koffie? Maak gerust een afspraak. Wij helpen je graag en snel om het noodzakelijke overzicht weer te krijgen.